Helgeland Landbrukstjenester

Dugnad til tusen

Bleikvassli bygdelag fikk Frivillighetsprisen 2014 i Nordland.

Når jeg nå har fått sett og hørt alt dere har fått til her – må jeg si at dere er verdige fylkesvinnere helt i prisens ånd. Dere har tydeligvis et godt samhold i bygda og ser ikke mørkt på å sette i gang med nye prosjekter, sa fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse Hild-Marit Olsen (Ap) da hun delte ut prisen På Gammelskolen i Bleivasslia i går ettermiddag. Et lokale der det er lagt ned tusenvis av dugnadstimer for å skape et samlingspunkt for folk i bygda.

Rundtur

Tidligere på dagen hadde hun med egne øyne fått se og oppleve viatalitet i flotte Hemnes og da i særdeleshet Bleikvassli. Hun fikk rundtur på Hemnesberget og kamkakelunsj i eldhuset på Jamtjorden i Leirskardaen, med orientering om Klemetspelet, kulturskolen Rabothytta og Okstindan natur og kulturpark.

Så bar det på besøk til Innerdalen gård før omvisning i Bleivasslia.

Dugnadsånd

Det var Hemnes frivilligsentral som sendte inn forslaget om å kåre bygdelaget i Bleivasslia til Frivillifhetsprisen. I sin begrunnelse skriver de blant annet:

«Bleikvassli Bygdelag har bidratt til at ei lita og avsides bygd som mistet de fleste arbeidsplassene etter at gruvedriften ble lagt ned, ikke har opplevd fraflytting. I mangel på et samlingssted har de restaurert den gamle skolen og gjort denne til et mye brukt samlingssted med historisk sus. De har bl.a. løftet fram lokal historie ved å bygge en autentisk samisk køte og de har eget helårs bakstehus for den lokale spesialiteten kamkaka.»

Spesielle evner

– Jeg har forstått det slik at dere også legger til rette for at ungdom får opplæring i dette tradisjonsrike håndtverket. Det er jo virkelig noe som også andre kan lære av. Dere er vel også helt alene om å arrangere kamkakefestival. Et av de nyeste prosjektene deres er Barnas naturpark. Jeg har stor tro på at der vil det bli tilrettelagt for mange aktiviteter – og området vil helt sikkert bli mye brukt og satt pris på Alt det dere har fått til her tyder på helt spesielle evner til samarbeid og en ekstraordinær dugnadsvilje, sa en imponert og glad fylkesråd. Bleikvassli bygdelag var også nominert til den nasjonale frivillighetsprisen.

På «doning»

Leder Olav Mastervik i bygdelaget synes det var en ære at laget fikk prisen.

– Hos oss har alt dreid seg om frivillig arbeid til fellesskapets beste siden vi ble startet i 2004. Et annet ord for frivillighet er dugnad og hos oss sier vi at vi skal på «doning». Det dones til myeforskjellig i bygda. Enten det er aktiviteteri regi av bygdelaget, husflidslag eteller idrettslaget. Denne prisen er en heder til alle som driver med frivillig arbeid på ulike arener i bygda, sa Mastervik til Rana Blad.